Välkommen till HÄLSINGEGÅRDEN Per-Anders i byn Långhed

HÄLSINGEGÅRDEN Per Anders är en K-märkt Hälsingegård som består av en byggnadsvårdsmässigt restaurerad mangårdsbyggnad från ca 1880, en herrstuga och bröllopsstuga daterad 1847 helt i original med marmorerade originalmålningar (1874) och alla tidstypiska snickerier bevarade.  På gården finns en unik bagarstuga med stenugn, timmerbyggnader med stall, ladugård, ängslador och nybyggd arkitektritad lammkatedral. Gården är belägen vid den vackra Hässjaån som man når genom fägatan och kulturstigen, en å där även byns linskäkt och äldre kvarn finns bevarad. Markerna består av biologisk mångfald med många olika sorters växter som betas av Fjällnära kor och Allmogefår. Starkt utrotningshotade lantraser som bevaras i genbank i samarbete med olika riksorganisationer och föreningar. På gården finns även Gotlandskanin och Hedemorahöns.

 

I gårdsbutiken visar och säljer vi våra unika och numrerade ekologiska lammskinn, ull och ullgarn, linoljefärg, specialsnickrade klassiska trädgårdsmöbler, staketspjälor mm.

 

I Lammkatedralen visas äldre jordbruksredskap och samtidskonst där alla intäkter går tillbaka till verksamheten med att bevara djuren. Ett möte mellan konst och kulturarv.

 

GUIDAD VISNING om gårdens historia och verksamheten förbokas på telefon eller mejl. Eller fråga spontant om det passar och att vi är hemma. Tid ca 45 min. Språk: sv + eng.

 

FESTLOKAL & MAT

– Det går även bra att förboka lunch, middag eller fika. Vi erbjuder lokala produkter, bröd och bakverk av hög kvalité. Pris enl. ök.

– Fira födelsedagar, fester, möten, kreativa konferenser eller andra sammankomster i unik allmogemiljö med originalmålade väggar och antik inredning. Pris enl. offert.

 

INTRÄDE

195 kr/vuxen. 95 kr/barn (Barn under 3 år gratis). Minst 5 personer.

 

Nina Östman, författare, fotograf och konstnär.

Nina har gett ut 13 böcker om konst och kulturarv. Bl.a. boken om Hälsingegårdar Husbibeln, om Hälsingegårdarna och dokumentärfilmen Hälsingegårdarna – Kampen om Världsarvet, en K-Special för SVT.

 

Mobil: 070 666 70 72

info@halsingegarden.se eller  nina@ninae.se

Facebook  & Instagram – thelambcathedral

 

ÖPPET; 1 Maj – 30 September 2017.  Tidsbokning enl. ök.

HÄLSINGEGÅRDEN är ett unikt kulturjordbruk och en levande hälsingegård som drivs med ideella krafter och medel. Vi bidrar till en medveten hållbar framtid och en bättre landsbygdsutveckling.

HÄLSINGEGÅRDEN visar hur en hälsingegård fungerade förr och kan fungera i vår samtid och framtid som ett familjejordbruk och självhushåll.

HÄLSINGEGÅRDEN är unik i sitt slag. Av de 7 hälsingegårdar, varav 2 i Långhed, som idag är klassade som UNESCO´s världsarv är det endast en som drivs som ett modernt jordbruk.

HÄLSINGEGÅRDEN bevarar våra starkt utrotningshotade nordiska lantraser i genbank, där de lever i sin ursprungliga miljö ”In Situ”, en del av Hälsinglands och Hälsingegårdarnas unika kulturarv.

HÄLSINGEGÅRDEN visar sambandet mellan djur, natur, kultur och miljö. Lantraserna hålls med fördel i mindre enheter och främjar då biologisk mångfald samt bidrar till ett öppet kulturlandskap. I en tid då allt större delar av naturens ängsmarker växer igen eller brukas med rationella och storskaliga metoder.

Lantraser ger även mer närproducerade och sunda produkter.

HÄLSINGEGÅRDEN tar emot förbokade och spontana grupper och ger specialvisningar av gårdens byggnader, vår verksamhet samt praktisk och teoretisk byggnadsvård. Vi ger även agrarhistoriska föredrag om hälsingegårdarna med fokus på en hållbar samtid, hälsa, djur, mat, moral, etik och kulturmiljö där kunskap och respekt för människa, djur och natur ingår.

HÄLSINGEGÅRDENS verksamhet är ideell. Vi samarbetar med riksorganisationer och ideella föreningar och är beroende av sponsring, fadderskap och fodervärdar.

Ditt bidrag och stöd för verksamheten betyder allt för lantrasdjurens framtid och ett levande kulturarv.Comments are closed.