Besök oss

Hälsingland är landskapet med blånande berg, älvar, badsjöar och ett levande jordbrukslandskap. Hälsingegården är den perfekta platsen.

Välkommen att besöka oss i vackra Hälsingland

Hälsingegården Per-Anders är belägen efter Stora Hälsingegårdars Väg, i bondeslottens by Långhed, ca 6 km utanför Alfta, i Ovanåkers kommun. Gården ligger vackert på en kulle vänd mot söder med betesmarker som gränsar till den brusande livgivande Hässjaån. Här finns byns gamla linskäkt, en f.d. kvarn, fina betesmarker och artrika växter med biologisk mångfald. Hälsingegården Per-Anders är en välbevarad kulturmärkt gård som består av 2 mangårdsbyggnader samt ett flertal olika ekonomibyggnader, en handfull ängslador, fägata och sist men inte minst en unik arkitektritad Lammkatedral som förutom får även inrymmer ett hönshus och genuina utställningslokaler. Den äldre mangårdsbyggnaden med bröllopsstuga daterad 1845 har målningar och snickerier i original och omfattar även en bagarstuga och en mindre gårdsbutik med kök och café.

 

Den nyare mangårdsbyggnaden uppfördes i slutet av 1800-talet men har renoverats i olika omgångar och är idag helt byggnadsvårdsmässigt och delvis återställd och moderniserad. Till gården hör även en stenvälvad källare och en allmogeträdgård för egen odling och självhushåll. Verksamheten på Hälsingegården drivs ideellt med syfte att bevara, sprida information och visa Hälsinglands och hälsingegårdarnas ursprung och unika kulturarv. I byn ligger även två privatägda UNESCO världsarvsgårdar öppna för visning sommartid. Hälsingegården är till skillnad från många andra bevarade hälsingegårdar en levande gård som visar hur en hälsingegård fungerade och kan fungera idag och i framtiden. Dvs. ett mindre familjejordbruk för självhushåll. På gården finns representanter för olika lantrasdjur. Sunda utrotningshotade arter som försvunnit när jordbruket och matproduktionen omvandlades till industri under första hälften av 1900-talet. Vi arbetar aktivt med bevarande, djurskötsel och avel vid sidan om skötsel av gårdens marker, underhåll, snickeri och byggnadsvård. Hälsingegården visar upp och tillämpar en klimatsmart livsfilosofi som inspirerar, ifrågasätter och ställer frågor. Vi arbetar även med utbildning inom djurskötsel och småbrukande samt erbjuder en mängd olika kurser i skapande konst, natur och olika kreativa ämnen. 

Våra gäster är alltifrån privatpersoner, företag, organisationer eller grupper och lokala företag, nationellt och internationellt. Vi välkomnar alla och utesluter ingen. Barn, unga, medelålders och äldre med olika yrken passerar förbi. Vi tror på samarbete, gemenskap och kärlek istället för förakt, bristande generositet och utanförskap. Det viktiga är vårt gemensamma intresse. Vi berättar gärna om Hälsingegården Per-Anders egen livshistoria men även om Hälsingegårdarnas storhetstid 1850-1920 och gärna ur ett agrarhistoriskt och politiskt perspektiv, i mötet med vår nutid och framtid med fokus på en hållbar utveckling och livsstil. 

Djuren på gården är verksamhetens nav. De ger liv och mening och gör gården levande parallellt med att vi visar, informerar om och bevarar de utrotningshotade lantraserna för framtiden, till den dag när industrijordbruket och marknadssamhället kommer att kollapsa och vi sannolikt kommer att behöva dem. 

Guidningen på gården ges av gårdsägaren själv Nina Östman, författare, fotograf, konstnär och agrarhistoriker. Läs mer om Nina på www.ninae.se

Öppettider

Öppet året runt
Byggnadsvårdsbutik – se öppet/stängt-skylt vid entrén

Besök och visning förbokas helst via telefon.
Inträde
100 kr/vuxen
50 kr/barn

Föredrag i byggnadsvård för grupp eller företag, enl. ök.
Konferens i historisk kreativ miljö, enl ök.

Guidning

Som besökare har man alltid möjlighet att boka en planerad eller spontan visning och föredrag om Hälsingegården Per-Anders, hälsingegårdarnas historia på tema som kulturarvsverksamhet, byggnadsvård, utrotningshotade lantraser och agrarhistoria eller biologisk mångfald.

1 timmes visning
200 kr/vuxen
100 kr/barn
Obs! Minst 4 vuxna

  • Inga hundar är tillåtna på området
  • Grindar ska hållas stängda
  • Respektera och var varsam i kontakt med djuren på gården
  • Mata inte djuren utan tillstånd
Gårdsvisning

Gårdsvisning

Besök vår gård! Hälsingegården Per-Anders är en äkta och levande hälsingegård som drivs ideellt med fokus på biologisk mångfald, hållbar livsstil och bevarande av starkt utrotningshotade nordiska lantraser

läs mer
Klappa & mata djuren

Klappa & mata djuren

Mata och prata med gårdens unika Allmogefår och känn på deras ull. Klappa och gosa med kaninerna. Titta på de fjällnära korna i hagen. Lär dig mer om lantrasernas olika egenskaper.

läs mer

Grupp & aktiviteter

Barn

Vi tar emot barngrupper från förskola, mellanstadie elever och ungdomar från naturbruksgymnasier där vi skräddarsyr och ger förslag på olika teman för studiedagar beroende på önskemål, budget och behov. Filmvisning, djurkunskap och praktiskt och teoretiskt upplagda kunskapsdagar relaterade till vad djuren ger och hur de fungerar. Något som skapar förståelse och ger kunskap om biologisk mångfald, kretslopp, mat och livskvalité.

 

Vuxna

Alla är hjärtligt välkomna att boka in olika besöksdagar, halv- eller heldag. Bli småbrukare för en dag eller delta i det dagliga arbetet och lär dig mer om självhushållets grunder. Umgås med djur och känn friheten i naturen.

 

Äldre

Vi välkomnar äldre i små eller medelstora grupper för närhet och samvaro med djur, för upplevelser och inspiration och möten med sin egen historia och något utöver det vardagliga samt att få äta något extra gott.

 

Funktionshinder

Att tillvaron med djur och i naturen lugnar och mättar är ingen nyhet. Det är något som omfattar alla, oavsett vårt tillstånd. Hälsa är viktigt och som en del i att förstå sig själv och andra välkomnar vi mindre och medelstora grupper av funktionshindrade vuxna och barn.

 

Arbetsträning

Att gräva i jorden och pyssla med växter eller utfodra djuren på gården helar både människor och djur. Att kunna få arbetsträna med levande material som växter och djur ger mening åt tillvaron och ökar livsglädjen. Därför erbjuder vi även arbetsträning på gården under bestämda tider och villkor.