Hälsinglands Lammkvalité

www.halsinglandslammkvalite.se

Gårdsbutik & snickeri

Alla eventuella intäkter i gårdens kulturverksamhet går tillbaka till stöd för bevarande, skötsel, foder och avel till de lantraser som finns på gården.

I första hand försöker vi alltid förmedla levande djur för avel med syfte att öka populationen i samarbete med olika avelsråd i respektive rasförening.

Nyligen så startades även ett mindre gårdssnickeri som erbjuder kulturhistoriska lokalt producerade träprodukter efter äldre historiska förebilder från skogarna i Hälsingland. HLK Original´s nya flyttbara hönshus för husbehov på hjul gjorde succé på mässorna Nordiska Trädgårdar och Byggnadsvård & Trädgård våren 2019. 

Vi har även ett samarbete inom byggnadsvård och erbjuder även konsultation inom måleri och restaurering.

Lammskinn

Hälsingegårdens lammskinn är både unika och numrerade samt lokalt uppfödda och beredda i Hälsingland. De representerar alltid en mångfald i färg, form och storlek. Något som är utmärkande för alla lantraser. 

De innehåller inga gifter som krom, kemikalier, blek- eller färgämnen. 

De är helt naturliga och har en ursprunglig känsla, precis som fåren själva. 

Ull är ett 8000 år intelligent material och ska helst inte tvättas utan endast luftas eftersom ull rengör sig själv i kombination med syre och kyla.

Till skillnad från levande får behöver dessa lammskinn varken matas eller rastas. Lammskinnen är extra populära att lägga i design fåtöljer, soffor eller barnvagnar mm. HLK:s lammskinn har bl.a. sålts till Svenskt Tenn, NK, Garbo Interiors och Lotta Agaton Interiors samt privatpersoner, konstnärer, hantverkare och företag.

Lammskinn PDF

 

Ullgarn

Gårdens svenskspunna och naturliga ullgarn ger mycket vacker glans och är extra hållbart att sticka och väva av. Det fanns en anledning varför de stickade sockorna höll bättre förr.

Kvalitén var annorlunda förr än det ullgarn som numera är importerat och som oftast kommer från köttraser.

Flera designers är förtjust i allmogefårens lite mer sträva ullgarn som lämpar sig för att sticka, tova och väva av. Gärna till mattor, inredning eller kläder. Inte bara dramatikern och regissören Lars Norén har en tröja designad och stickad av  designern och scenografen Ann Bonander i ullgarn från Hälsingegårdens unika allmogefår.

Garn PDF

 

Rå ull

Vi erbjuder även rå ull för egen spinning, tovning, konst, konsthantverk eller som skydd för skadedjur i trädgårdslandet. Dels till företag och dels privat.

Senaste projektet vi är delaktig i är ull prover för att utveckla en ny unik svensk matta för Kasthall Design. Tidigare har vi levererat ull till Ateljé Märta Måås Fjetterström.

 

Övriga produkter

Besök vår hemsida för mer info eller kontakta oss direkt

www.halsinglandslammkvalite.se