Utbildning & kurser

Alla våra kurser behöver förbokas
Vi specialsyr även kurser och utbildningar efter särskilda önskemål till föreningar, organisationer, företag, skolor och förskolor
Kontakta oss för mer info eller förslag

Gårdsvisning & aktiviteter

Gårdsvisning

Gårdsvisning

Besök vår gård! Hälsingegården Per-Anders är en äkta och levande hälsingegård som drivs ideellt med fokus på biologisk mångfald, hållbar livsstil och bevarande av starkt utrotningshotade nordiska lantraser

läs mer
Klappa & mata djuren

Klappa & mata djuren

Mata och prata med gårdens unika Allmogefår och känn på deras ull. Klappa och gosa med kaninerna. Titta på de fjällnära korna i hagen. Lär dig mer om lantrasernas olika egenskaper.

läs mer

Kurser i Djur & Jordbruk

Bli bonde för en dag

Bli bonde för en dag

Bli klimatsmart bonde för en dag. Välj en aktiv och lärorik semester med upplevelser på en levande Hälsingegård med utrotningshotade lantrasdjur. Prova på det idylliska lantlivet när det är som allra bäst.

läs mer
Bli småbrukare

Bli småbrukare

Lär dig mer om våra utrotningshotade lantraser, småskalig djurskötsel och jordbruk, odling och självhushåll. Delta i säsongens arbete på gården. Ålder spelar ingen roll.

läs mer
Fårkurs

Fårkurs

Småskalig fårskötsel för husbehov. Allt du behöver veta om fårskötsel och fårens olika behov. Fårets historia med fokus på lantraser. Skötsel, foder, avel, lamning, fårhus, stängsling, bete mm.

läs mer
Hönskurs

Hönskurs

Höns för husbehov. Många drömmer om att ha egna höns och få färska frukostägg. Men vad krävs? Vad innebär det? Får jag ha höns i villaområdet eller måste jag flytta ut på landet?

läs mer

Hälsinglands Kulturarv

Agrarhistoriskt föredrag

Agrarhistoriskt föredrag

Ett föredrag med lite mer djupare och mer agrarhistoriskt perspektiv utifrån kartor, traditioner, mat, djur och hushåll. Hur lantrasdjur, natur, biologisk mångfald och människor på gårdarna och i byn samarbetade.

läs mer

Skapande & Hantverk

Måla med mobilen

Måla med mobilen

En enklare och allmänt hållen workshop med mer fokus på ljus, form och fotografiska motiv, än allmän teknik. Vi fotograferar landskap, djur och natur och ger feedback till varandras bilder.

läs mer
Sticka i ull

Sticka i ull

En bas och inspirationskurs om ull och ullens egenskaper. Lär dig sticka i ull.

läs mer
Skapa i ull

Skapa i ull

En bas och inspirationskurs om ull och ullens egenskaper. Nordiska traditioner och internationell samtidskonst. Olika metoder och idéer för hantverk, kläder och inredning. Spinning, tovning, färgning, trädgårdsmaterial,
byggnadsvård.

läs mer

Byggnadsvård

Byggnadsvård

Byggnadsvård

Kvällsföredrag och konsultation om restaurering av äldre trähus. Snickeri och ytbehandling. Lär dig om olika målningsmetoder och att måla med linoljefärg.

läs mer

Förskola & Grundskola

Förskola & Grundskola

Förskola & Grundskola

Hälsingegården tar gärna emot förskoleklasser eller grundskoleklasser för att besöka och lära mer om djur, natur och mat. Vi specialsyr utbildnings- och kursdagar med halv eller heldag utifrån ålder, innehåll och önskemål.

läs mer

Volontär, praktik & forskning

Volontär & praktikant

Volontär & praktikant

Skriv ett mejl till oss och berätta om dig själv och dina önskemål. Även studenter, forskare och doktorander är välkomna att besöka oss.

läs mer