Byggnadsvård

Är du intresserad av byggnadsvård och restaurering av torp, gårdar eller tidskarakteristiska hus? Vi erbjuder proffessionell konsultation inom restaurering av utifrån en känsla för husets själ, karaktär och historia.

Att restaurera ett hus eller en gård är ett stort och roligt projekt. Det tar alltid mer tid än man föreställer sig. Det är många val att göra och man måste alltid ta hänsyn till olika tidsepoker och inte minst sin egen ekonomi. Vad tillåter budgeten? Vad har vi för tidsplanering? Svåra färgval, konsultation eller eget arbete, kontakter och avtal med hantverkare. Vad kan och orkar jag göra själv och vad behöver och vill jag anlita hantverkare för?

Det finns ofta en tendens att underskatta estetiska konsultationer men tar man seriöst på en restaurering, som ju också ska innehålla ett modernt, fungerande och praktiskt hem eller fritidshus så rekommenderas att inte snåla på kunskapen. Resan är trots allt själva vägen och ger erfarenhet.

Nina Östman är utbildad konstnär och har både erfarenhet och teoretisk/praktisk kunskap om byggnadsvård och färgval. Hon har skrivit ett flertal artiklar och reportage framförallt i tidningen Gård &  Torp. Även restaureringen av Hälsingegården Per-Anders har gått som följetong i samma tidning.  Att välja kvalité på färg för utomhus- respektive inomhusbruk är en viktig estetisk detalj och handlar även om miljö, ekologi och hållbarhet. Att blanda färg är en konstart i sig, kanske efter en konservators råd eller färgflagor från en inredning eller fasad.

Nina Östman har restaurerat tre stora hälsingegårdar från epoken 1700 – 2000 tal och hon anser att alla tidsepoker har sin egen känsla och attraktion. Något man bör och ibland är tvingad att ta hänsyn till på gott och ont. Hon har även gett ut boken Husbibeln, om Hälsingegårdar.

Vi lever här och nu och huset som ska restaureras är ditt eget personliga hem. Du kan visst låta dig inspireras av tv-programmens programledare och idéer men till sist är det du som bestämmer och ska trivas i det hus som är ditt eget hem. Det handlar oftast om att lita på sig själv och sin egen smak i kombination med att ha respekt för husets karaktär och historia.

Välkommen att söka konsultation inom byggnadsvård, färg, målning mm.

Nina Östman
+46 706 667072
nina@ninae.se

 

Samarbetspartners

Engwall & Claesson Linoljefärg
Svenska Byggnadsvårdsföreningen
Tidningen Gård & Torp m.fl.